Farleigh House Bath

Click image to enlarge
Previous Next

Project Description:

 

 

View Testimonial

 

Project: Farleigh House Training Facility.

Client: Bath Rugby Football Club.
Architect: Simon Pugh Jones.
Structural Engineers: Mann Williams.
Main Contractor : Farleigh Properties.

Package Summary: Simon Pugh Jones, Architect for Bath RFC and Farleigh Properties, had a clear vision when he was designing the conversion of the old Chapel at Farleigh House into a “state of the art” gymnasium for Bath Rugby Club.

Initial intense design brief meetings with Simon and his team established the concept of the stair, namely a statement of strength and vitality whilst sitting sympathetically within such an historic building. To deliver this vision Simon had the idea of a very strong, dominant central column supporting simple spiral treads and a curvacious but minimal balustrade.

Following test models, full size templates, samples and development meetings between the Robbin and Farleigh Properties Design Teams it was decided that the column and treads would be designed as integral elements of each other. To comply with CDM regulations the Robbin Site Team needed small sections and this was overcome by developing the standard spiral stair concept to “the next level”, enabling a powerful “segmented” single column that supported both the treads and balustrade seamlessly.

Finished with a leather handrail, to pay homage to the legendary Gilbert Rugby balls, the resulting stunning winder stair met the brief as a perfect balance between aesthetics and strength.

© Robbin Group all rights reserved 0117 9861573